Când eram puşti, începând cam cu clasa a 6 a, în fiecare an făceam voluntariate pentru diverse chestii. Strâns de sticle, ziare sau fier vechi, cules cartofi prin diverse locuri din bărăgan, curăţat parcuri sau curăţat zăpadă de pe străzile adiacente şcolii.

Da corect, la noi numai voluntariat nu se putea numi, pentru că eram doar informaţi `vedeţi că sunteţi voluntari la strâns cartofi la CAP`. Drept pentru care plecam 2 săptămâni de-acasă, chestie care până la urmă nu era rea deloc.

Mă întreb, oare elevii de generală şi liceu din ziua de azi mai ştiu ce e aia voluntariat? Şi nu voluntariat de ăla de organizează AIESECUL, gen `hai să fim voluntari pentru o zi la cabana 3 brazi`.
Ştiu că există miliarde de ONG-uri care sug fonduri de prin toate părţile (viitorii ONG-işti comentatori, vă rog eu frumos, nu comentaţi aiurea, ştiu de bursa din Ungaria, ştiu cum faci 2 ONG-uri şi o firmă, după care începi să te dotezi, ştiu mai multe decât puteţi voi să vă imaginaţi).

S-a dus vreun ONG la ministerul învăţământului, să încerce să organizeze o campanie anuală în fiecare şcoală, campanii de curăţat parcurile, de strâns hârtiile şi plasticurile, concursuri gen cine strânge mai multă maculatură, fier vechi sau material plastic? Întreb la modul foarte serios, pentru că activităţile astea extracuriculare sunt extrem de bine primite în alte sisteme de învăţământ şi participanţii primesc notă, care notă le ridică mediile sau chiar premii în bani sau obiecte.

Întrebarea e extrem de serioasă şi nu e deloc la mişto, pentru că, dacă nu, o să vorbesc eu cu oamenii pe care îi cunosc, să punem pe picioare o activitate de acest gen.

Cred că aşa putem învăţa tineretul ce vine din urmă ce înseamnă responsabilitatea socială, ce implică o hârtie aruncată pe jos sau o inscripţie pe un copac din parc.
Nu făcând campanii cu nume caraghios în engleză, care îşi propun să cureţe românia în 24 de ore de gunoaie.

Pariu că o să se ducă maxim 2-300 de gugulani, iar declaraţia de final va fi că românii nu-i merită?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.