Să vorbim foarte puțin de subiectul meu favorit, ONG-urile care se ocupă de Roșia Montana. Rectific, se ocupă de scandalul de la Roșia Montana, și de ce nu, de orice altceva.

Dacă ești un simplu cetățean ce privește la televizor chestiile astea și auzi cum se bat cu cărămida în piept, cât de mult luptă ei să îi ajute pe oamenii de acolo să reușească să moară de foame cu demnitate, chiar îi crezi, adică băi, ce oameni, ce oameni.

Dar dacă ești puțin pus la curent cu problema ONG-urilor și a sponsorilor ce clătesc bani prin intermediul lor, începi să te gândești puțin Dude, WTF?

Să cităm puțin dintr-un raport anual al Fundației pentru Parteneriat. Știu, nu știți nimic de ea, nici eu, e o chestie care conglomerează niște bănuți de la

Charles Stewart Mott Foundation
MOL România
Apemin Tușnad SA.
Trust for Civil Society in CEE
Stichting DOEN
The Prince’s Charities Foundation
Tectum Company SA.
EEA Financial Mechanism
Romanian American Foundation

Ce face o fundație de genul ăsta? Practic trece prin conturile ei niște bani. Unde se duc acești bani și ce sume?

Au fost finanțate 11 proiecte în valoare totală de 185.000,90 RON. Proiectele finanțate vizează diferite aspecte, cum ar fi controversatul proiect minier de la Roșia Montană, sau proiectul referitor la rețeaua Natura 2000, un subiect nefinalizat, pe baza căruia Uniunea Europeană a inițiat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva României, etc.

No, înțelegeți de ce e lupta asta așa mare? În fiecare an, ONG-urile astea miraculoase, precum Alburnus Maior, care numai ea a încasat 16.160 lei doar pentru a putea depune contestații la autorizările eliberate de autorități. Citat tot din fundația respectivă.

În total, o fundație precum cea de mai sus dă anual milioane de euro ONG-urilor care luptă și dă-i și luptă, dar au și ele nevoie de birouri, de dotare cu niște iMacuri, cu niște mașini, cu niște secretare și tot așa.

Întrebarea mea, de simplu blogger, ar fi următoarea:

Dacă toate milioanele astea de euro, în loc să fie căpușate în buzunare de ONG-uri, ar fi fost redirecționate către dezvoltarea zonei, oamenii din Roșia Montana nu ar fi trăit mai bine? Dacă în loc să sponsorizezi cu milioane de euro niște tipi ca să facă gălăgie, ai sponsoriza niște cursuri de reformare profesională, ai deschide școli, i-ai învăța pe oameni cum să facă bani, nu ar fi mai de folos decât să îngrași conturile ONG-urilor?

Acum, dragii moșului, pricepeți de ce e atâta scandal cu mizeriile astea de ONG-uri, de la aur până la câini? ANUAL SE PAPĂ BANI. Milioane de euro. Dacă aceste probleme nu ar mai fi, banii ăia nu ar mai construi vile și afaceri pentru diverși patroni de ONG.

Think…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.