De Lucius Scaevola

La un moment dat, in istorie, un chinez (batran banuiesc, satul de zburat cu sabia in pozitia maimutei, crouching tiger, hidden dragon si de sora 13 si biciul fermecat) a inventat hartia.

Si se pare ca era mai usor sa scrii pe ea decat pe piramida sau totemuri(au mai trecut tzshpe secole pana un roman a inventat stiloul, dar asta e alta poveste), puteai face avioane de hartie (doar ca nu stiai ce ala avion, deci nu faceai), puteai face barcute de hartie sau daca erai japonez faceai ce vrei ca arta origami astepta de mult inventia asta. Mai are si o componenta igenica, dar nu o voi aminti aici din respect pentru celuloza.

Inventie foarte buna, atat de buna incat unii isi faceau pereti din ea- japonezii pe care origami nu ii impresiona.
Au trecut secunde, minute, ore, zile, ani, decenii si secole pana un baiat destept, a luat niste hartii si a pus cifre pe ele, a decretat ca doar el are voie sa faca asta si ca un 1(unu) scris pe o hartie este egal cu o moneda de 10g de aur. A numit inventia ban si intru-cat pe el il chema Ker, s-a autodesemnat banker!

Astfel, el iti dadea 3 foi de hartie pe 10 vaci si daca vroiai vacile inapoi iti cerea 6 foi pe ele, sau conform cursului foaie-vaca (+VACBOR), 20 de vaci. Si au venit taranii fara vaci si au cerut o foaie imprumut sa isi ia si ei cate 3.(3)(3 virgula 3 in perioada pentru umanisti) vaci, promitand ca atunci cand vacile se inmultesc, pentru fiecare foaie aduc inapoi 10 vaci inapoi.

Inlocuiti foile cu plasma, apartamente, masini si vacile cu valoarea lor inmultita cu 20%. Acesta este creditul de nevoi personale.
Intrebare retorica. Cine-i boul in toata afacere? Eu unul recunosc…

Batranul chinez, fenomenal nu era evreu ci italian. Asta doar sa clarificam.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.