Devine din ce în ce mai dificil să utilizezi vreun produs legat de industria computerelor. De la programe de calculator pana la pluginuri de wordpress, totul devine mai mare, mai stufos, mai complicat şi, în ultimă instanţă, inutil.

Mai ţineţi minte winampul? Avea câteva sute de kilo. Toţi îl foloseaţi pentru ascultat muzică. ATÂT. Acum are câteva zeci de mega. Are suport de jocuri. Librării de nuştiucare. 8 miliarde de tipuri de vizualizări. Culmea, e extrem de greu să asculţi muzică pe el. Dacă ai neşansa să ai un calculator mai slab şi 10 000 de melodii, trebuie să te rogi de el să pornească. Pentru că e ocupat să pornească miliardele de librării inutile.

Cât de simplu şi frumos e XP-ul, nu? Ocupă 500MB pe un CD. Are absolut orice ai nevoie pentru a utiliza calculatorul.
Aţi văzut Vista? Are 15 GB instalat. 15GB???? Pentru ce? Pentru toate mizeriile care pornesc de nebune la start, nefăcând altceva decât să îţi aglomereze inutil memoria. Tot felul de aplicaţii pe care nimeni nu le utilizează, tot felul de porcărele stupide numite inovaţii.

S-a lansat Debian 5. Are 5(cinci) DVD-uri. 25 GB de informaţie doar pe CD?? Ce oferă în plus faţă de XP? Plăcerea de a tasta comenzi în consolă. Plăcerea de a nu funcţiona nimic până nu dai nişte linii de cod care să activeze nuştiuce kernel. Repet, 25 GB?? Asta e alternativa la Windows? Un sistem care ocupă dublu neinstalat?

Pluginurile de wordpress. Cineva îmi atrăgea înainte atenţia că nu mai am pluginul de editat comentarii. Normal că nu îl mai am. Când apăruse, avea câteva zeci de kilo şi îşi făcea treaba. Adică edita posturi. Nu îşi instala linii de cod în header, nu avea AJAX care să chinuie serverul la încărcare. Nu, era un simplu plugin, drăguţ şi util. Acum are aproape 1MB, iar dacă ai un blog cu ceva trafic şi comentarii, nu îţi va mai merge nimic, pentru că vei aştepta ca pluginul să îşi execute toate tâmpeniile, uitând menirea sa iniţială. Aceea de a edita comentarii.

Se uită premiza iniţială de la care au pornit aceste idei. Aceea de a oferi userului plusvaloare. Şi, din păcate se ajunge la o bulibăşeală de idei, care nu te fac decât să renunţi la tot şi să cauţi alte soluţii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.