Nu știu, nu umblu cu trenul, așa că, vă rog.

Salut Arhi. Aş vrea sa mă ajuti cu o chestie dacă se poate. Sau eventual sa-i întrebi pe cititorii tăi, poate vreunul din ei s-a confruntat cu o asemenea problemă.

Eram în tren, în drum spre mare. La un moment dat a oprit trenul în câmp, aşa că m-am dus împreună cu prietena mea la una dintre uşile trenului ca să fumam. Acolo mai era o fată. Tragem câteva fumuri şi o ia trenul din loc. Eu şi Raluca aruncăm ţigările, tipa cealaltă continua să fumeze. La un moment dat apare garcea de nicăieri şi ne cere actele. Întreb pentru ce şi-mi răspunde pentru amendă c-am fumat în tren. I-am explicat că am aruncat ţigările când a plecat trenul, şi teoretic n-am fumat în tren. (de când cu legea vieţii se consideră fumat în tren dacă acesta se află în mişcare. dacă stă pe loc se consideră că nu fumezi în tren.)

I-am dat buletinul, mi-a luat datele, i-a dat şi prietena buletinul, i-a luat şi ei datele, fata cealaltă n-avea buletin aşa că i-a spus prin viu grai datele din buletin. Notează totul într-o agendă şi ne spune că amenda este între 100 şi 300 de lei. Îl întreb de ce intervalul ăsta şi de ce nu este o sumă fixă. Îmi răspunde că rămâne la latitudinea lui apoi be întreabă dacă semnam procesul verbal.

N-am semnat nici un proces verbal, aşa că ăla a plecat. Fără nici un martor, fără nici un chitanţier ca să ne taie amendă.
Eu am nişte nelămuriri: are voie să dea amenzi in cazul ăsta ? Să copieze datele din agendă pe proces când îşi aduce el aminte ? În eventualitatea în care primim amendă, unde putem să facem contestaţie ? Un prieten mi-a spus că pot să fac contestaţie doar dacă semnez amenda, dar mi-a spus să stau liniştit că nu-mi trimite nimic. Totuşi nu mi se pare corect să iau amendă dampulea, că trebuie ăla să-şi facă norma de amenzi.
Deci cum aş putea sa procedez ? Mulţumesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.