Am râs puțin azi, citind chestia asta. Adică, m-ați înțeles? Noi, traducătorii, intrăm în grevă.
Înainte de a comenta, vă anunț că, din punct de vedere legal, subtitrările sunt ilegale, dacă nu aparțin casei care produce/distribuie filmul.

Da, la vremea mea am cochetat și eu cutraducerile, de altfel așa mi-am obținut statutul de VIP pe mai multe situri de torente, pe vremea când încă erau la început, iar oDC rula și Kazaa încă exista. Bin, eu chiar mă descurc în engleză, traduceam cu căști, nu după subul în engleză. Irelevant.

Revenind, în afară de veverița_bc, care dealtfel mai dă cu ochiul și pe aici, eu nu am văzut traducător real, pe torente. Da, bine, clar sunt mai mulți, dar majoritatea traducerilor pe care le văd sunt criminale. Mă uit la Seinfeld acum și are traducere. Nu e atât de haios serialul, cât sunt de haioase subtitrările, făcute strict după varianta în engleză, traduse mot a mot, de către copii care au picat bacul.

Dacă nu știați, dintotdeauna există o luptă între titrari.ro si subs.ro, legate de paternitatea subtitrarilor. Baietii, doritori de faima, descarca titrarile si le uploadeaza, de pe unul pe celalalt și invers. Practic, aceeași hoție ca pe youtube, unde urcăm clipuri cu brenciu sub nume propriu, ca să luăm viewuri.

Acum, după cât, 6-7 ani, s-a găsit metoda de a stopa furtul. INTRĂM ÎN GREVĂ. Cred că vezica mea a crăpat de râs, pentru un moment, lăsând o lacrimă haioasă prin unicul ochi de șarpe disponibil.

Să ne uităm puțin.

De astăzi, traducătorii sunt în grevă! Nu doar cei de pe titrari.ro, ci toţi traducătorii care simt că lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Până azi, am fost mereu aici pentru tine, ca tu să poţi urmări cu subtitrare filmele tale preferate. A sosit momentul să ne oprim o vreme şi să vedem ce facem mai departe.

Păi, ce să faceți mai departe? Get a job, renunțați la piraterie, lumea va merge mai departe și fără voi, să știți. La fel și pirateria.

Descarcă întotdeauna subtitrarea de pe site-ul de provenienţă, direct de la traducătorii care ţi-au dăruit-o. Doar venind direct la ei le spui “mulţumesc” şi le arăţi că doreşti să continue.

Să îmi explice și mie cineva cum stabilești situl de proveniență a unei titrări și cum îl determini, ba chiar înainte de a o descărca? Poate nu mă pricep eu, care folosesc siturile astea de ceva vreme și există o modalitate clară, care spune din start Pentru Vamps 2012 DVDRip.Xvid.AC3-PTpOWeR, subtitrarea originală se găsește numai pe situl subs.ro Ah, e imposibil? Ah, sunt mai mulți oameni care chiar fac titrări, inclusiv pentru aceleași variante de film? Aha…

Nu încuraja traducerile cu autorii şterşi. Dacă ţi se oferă o traducere fără autor, protestează! Mai multe voci vor fi mereu ascultate, iar tu vei putea alege în cunoştinţă de cauză doar calitatea garantată de numele traducătorilor consacraţi.

În primul rând, de unde știu eu că autorul de acolo e original? Ce mă oprește ca în loc de Vixen baby 45, să scriu Arhi? De unde știe cel ce vede filmul că eu nu sunt autorul traducerii? De ce nu aș fi chiar eu autorul traducerii?

Cum adică, să protestez? Unde? Ies în piața universității și strig în gura mare ACEASTĂ TITRARE E FALSĂ? Există vreun loc la primărie unde poți protesta? Unde? Serios, UNDE?

Noi facem traduceri doar fiindcă tu ne vizitezi şi descarci de la noi subtitrarea de care ai nevoie. Aşa ne arăţi că munca noastră îţi este de folos şi efortul depus în ea nu a fost zadarnic, iar noi îţi mulţumim, la rândul nostru, cu subtitrările pe care ţi le doreşti.

Sigur, voi pentru asta trăiți, nu pentru a vinde titrări pe DVD-urile bootleg, de unde vă luați banii cu adevărat. Trăiți doar pentru ca eu să pot vedea în condiții de maxim confort ultimul film al lui Seagal.

Bun, acum terminând cu ironia, mi se pare cea mai prostească metodă de opri piratarea. Ca să nu mai vorbesc că e de râsul curcilor.
Da, puteți face o bază de date comună. Puteți face descărcarea liberă doar după înregistrarea reală, cu mail de confirmare real. Și atunci, puteți urmări, pe bază de ip, mail, date de logare, de s-a întâmplat cu o anume subtitrare.

Desigur, orgoliile nu vă vor lăsa vreodată să o faceți.
Va fi mai simplu să fiți de râsul curcilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.