weltbild verlagsgruppe este un grup de firme infiintat in anul 1948, initial sub numele winfried werk katholischer zeitschriftenverlag gmbh,  care publica reviste cu continut religios, cu scopul de a propavadui cuvintul domnului populatiei saracite si chinuite de dupa al doilea razboi mondial.

incepand cu anul 1987 editura catolica winfried werk si-a schimbat numele in weltbild si a pornit pe un nou drum, hotarata sa cucereasca piata de carte din germania.

actionarii weltbild, mai precis cele 12 dioceze catolice, au hotarat in 1987 ca nu mai este suficient sa raspandeasca cuvantul domnului prin intermediul revistelor proprii, ci este necesar sa-si investeasca banii in obiective mult mai indraznete si mai marete: multiplicarea averii si a profitului bisericii.

in foarte scurt timp weltbild a cumparat cele mai importante lanturi de librarii din germania, thalia si hugendubel, a infiintat un sistem propriu de vanzare si difuzare a cartii  (per catalog si livrare acasa), a dezvoltat linii noi de business cum ar fi brandul de jucarii si articole pentru copii kidoh.

astazi weltbild detine dupa amazon si ebay, al treilea cel mai mare shop online din germania (weltbild.de) si controleaza mai mult de 450 librarii si filiale si magazine book si non book related.  weltbild are peste 6000 angajati, care aduc companiei 1,65 miliarde euro pe an!

cu aceasta cifra de afaceri, fara indoiala weltbild ar face parte din top 4 cele mai mari companii romanesti, alaturi de omv romania, rompetrol si  dacia mioveni si mult peste vodafone romania, orange romania, rcs-rds, kaufland, metro, carrefour, selgros, e-on gaz, romgaz etc….

weltbild, cu cei 12 apostoli actionari si cu managerii ei vicari, a reusit in 25 de ani sa cucereasca  piata cartii  din tarile vorbitoare de limba germana, germania, austria si elvetia. acest succes remarcabil, arata inca odata, cat de eficienta este biserica catolica in afaceri.

insa weltbild este doar un exemplu de cum functioneaza si actioneaza biserica catolica in germania.  la fel se intimpla si pe piata imobiliara unde biserica catolica detine de foarte mult timp, unul dintre cele mai importante patrimonii imobiliare, in timp ce averile banesti ale bisericii sint gestionate si administrate in fonduri de investitii mai mult sau mai putin obscure, care actioneaza pe pietele financiare ale lumii.

in germania, biserica catolica, pe langa ca este colectoare de impozite si taxe  si este scutita la randul ei de impozite, fiind exclusa din circuitul fiscal normal al tarii, incaseaza subventii importante de la statul german, respectiv al landurilor.

din motivul ca in Germania biserica catolica este exclusa din circuitul fiscal, nu poate stii nimeni cu adevarat cum circula banii si cum sint gestionate averile imense in interiorul ei. modul incurcat si extrem de netransparent in care actioneaza biserica cu multitudinea institutiilor si companiilor pe care le controleaza, face din ea una dintre cele mai importante si influente structuri organizationale din germania.

de-alungul anilor s-au facut diverse anchete pentru a putea stabilii averea reala a bisericii catolice din Germania, insa fara succes.

estimarile cele mai credibile spun ca averea bisericii catolice este undeva la 500 miliarde euro. cifra a fost din nefericire neconfirmata, de catre oficialii bisericii catolice, cu argumentul ca biserica catolica nu detine o avere consolidata, pentru ca institutiile si companiile bisericii nu fac parte din acelasi grup ci actioneaza independent.

oricum ar fi, biserica catolica este pregatita.
pregatita pentru falimentul UE si al zonei Euro. este pregatita pentru a finanta o eventuala reconstructie si pentru a recastiga increderea populatiei.
lumea de apoi, adica cea de dupa destramarea UE, va fi cu siguranta una catolica!

iar in ceea ce priveste profesionalismul, eu nu am intilnit in cei 17 ani de cand  fac business cu edituri din germania, manageri mai bine pregatiti si mai vigilenti decat vicarii de la weltbild….

mi-am turnat o terapia si gandurile imi zboara la BOR.
la bisnitul cu icoane si lumanari. la coruptia ieftina din interiorul ei, la modul in care biserica este organizata si la imaginea ei in societate.

pe cuvint daca nu as vrea sa incep o cariera in biserica ortodoxa romana, m-as face popa, as conduce o firma gen weltbild in romania, as reforma aceasta institutie si as face din ea a doua banca nationala a romaniei.
cu banii castigati, m-as apuca sa cumpar si sa vand suflete.

brusc insa, imi aduc aminte ca sint catolic. si cetatean german….

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.