Umbrela Uniţi salvăm Roşia Montană, sub care încearcă să se adăpostească activiştii duminicătarzi începe să cedeze pe unde e mai important, și anume pe la toate colţurile. Tensiunile au început în urmă cu două săptămâni, odată cu încercarea lui Claudiu Crăciun, liderul autoproclamat al protestatarilor, de a-i discredita pe cei care  doreau extinderea mesajelor şi către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Lupta pe tema justiţiei este doar o luptă convenabilă pentru ei, o continuare a isteriei din 2012, a zis domnu’ Crăciun, deranjându-i pe mulţi dintre colegii săi de manifestaţii. Antipatiile s-au acumulat şi mai mult după incidentul Luneta lui Daniel Barbu, când demonstranții spontani au luat cu asalt pagina de Facebook a mişcării #Uniţisalvăm pentru a protesta, de data aceasta, chiar împotriva propriilor lideri, care susţineau că atacul asupra ministrului culturii a fost justificat.

Și voi vă pretaţi la manipulări de-astea! Jalnici mai suntem ca specie daca-i aşa.   Ar fi indicat ca mişcarea să ramână non-violentă!Altfel se duce de râpă tot ce s-a făcut până acum! Unitisalvam, dar hai să avem o agendă comună, nu?

De altfel, e de notorietate mizeria făcută de mizerabilii de la pagina de facebook Rezistența Urbană, care au încercat să acrediteze ideea că Barbu a spart luneta trântind ușa la mașină. După care au dat-o la întors, cum că de fapt ei nu au zis sigur sigur asta. Noroc că internetul e mare, e bun, e puternic și păstrează orice declarație, dacă ești interesat să o faci.

Punctul culminant al tensiunilor a fost atins, însă, la marşul de duminică seara, atunci când manifestanţii de stânga şi cei de dreapta au ajuns la ciocniri violente. Faptul a fost denunţat tot pe Facebook de un grup de activişti de stânga, autointitulaţi  Anticapitalişti din stânga Pieţei. In seara asta, grupul nostru a fost atacat cu pumni si picioare. Mai precis, doua si unul dintre noi am fost imbranciti, loviti si luati la pumni. De ce? Pentru ca antifascistii, anticapitalistii, marxistii, eco-anarhistii nu au ce cauta in piata.

Un conflict intre aceste doua pozitii politice nu e deloc surprinzator. Cum au fost posibile toate aceste evenimente in contextul #unitisalvam? Raspunsul este ca atitudinea fascista se simte confortabil/ legitima in atmosfera protestelor.

Și ne scrie Valentina Iancu, ceva participantă la manifestație.
În această seară la marșul Uniți salvăm roșia montană trei protestatari (două fete şi un băiat) care fluturau un steag anticapitalist, a fost loviţi de indivizi dintr-un grup fascist (îmbrăcați în tricouri cu Basarabia). Este un alt semnal de alarmă care sper să nu fie ignorat și mișcările de extremă dreaptă să fie cât mai curând interzise în România.

Prin urmare, unim, salvăm, dar fiecare de fapt pentru interesul nostru. Unii vor roșia, alții vor gaze de șist, restul sunt fasciști care vor unirea cu Basarabia.

Din păcate, în nemuritoarele cuvinte ale lui Ioan T. Morar:

Iartă-ne, Basarabia, dar nu eşti un subiect cool!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.