Când mergi pe lungile și proastele drumuri ale patriei, ai timp să te gândești la multe. Mai ales când prinzi o coloană de 1 kilometru de tiruri e de preferat ca, în loc să înjuri inutil și să încerci să te sinucizi în depășiri criminale, să stai, să mergi cu 60 la oră și să te gândești.

În tinerețile mele, aveam un dublu casetofon Fisher, exact cum e cel din poză. Era mândria mea, scopul meu de a fi. Pentru că avea un cap de înregistrare senzațional și puteam înregistra de la radio la super calitate. Aveam zeci de casete cu muzică, din cele mai bune posibile.

După aceea a urmat era muzicii digitale. Pe vremea când un HDD de 80GB era cea mai mare chestie găsibilă pe piață, eu aveam 60 GB de mp3uri, wav-uri, flac și mai știu eu ce. Kazaa, oDC, Napster, fumega linia de internet de câtă muzică descărcam. Desigur, ilegal, pentru că, spre deosebire de vremurile cu casete, apăruse deja legea care incrimina împrumutul de muzică. Încă nu era varianta de acum, în care eu fac pușcărie dacă îți împrumut ție CD-ul cu muzică pe care l-am cumpărat legal, dar totuși, destul de strict.

Ei, în timp ce parcurgeam miile de kilometri ai autostrăzilor lui Șoavă, am realizat ceva. De ani de zile, eu nu mai am muzică în calculator. Deloc. Pentru că, dacă vreau să ascult ceva, ORICE, am youtube oricând la dispoziție. Sau Zonga. Sau Deezer. Bine, Deezer nu folosesc, dar ca idee, există ca serviciu.

Pentru drum, de ce aș avea CD sau SD-uri cu mp3-uri? Am cuplat telefonul la bluetoothul mașinii, am deschis Zonga, am dat drumul la playlist și cam aia a fost. La fel de bine, puteam da drumul la youtube, dar hai să zicem că e un avantaj traficul gratis din Zonga, pe Vodafone.

Nu, nu e vreun articol publicitar. Este pur și simplu demonstrația că nu mai avem nevoie de posesia fizică a muzicii. Internetul se dezvoltă agresiv, în curând, mai mult ca sigur, va începe să fie prezent cu acoperire wireless gratuită în toate orașele sau de-alungul autostrăzilor și DN-urilor. Va fi, de fapt deja este, inutil să îți aglomerezi telefonul cu sute de mp3-uri, când vei putea doar să dai drumul la softul preferat sau la legătura din cloudul unde îți ții muzica și să asculți ce vrei, cât timp vrei.

Practic, ideea de a vinde muzică pe orice tip de suport devine nesustenabilă. Nu ai de ce să o cumperi, pentru că întotdeauna o vei găsi pe un site dedicat muzicii, site care, cel mai probabil, se suține din publicitate.

Unde se va duce vânzarea de muzică în viitor? Nu am habar. Poate în concerte, poate în altceva. Dar ce e cert că sistemul actual, în care te băgăm la pușcărie dacă nu cumperi un mp3, a devenit anchilozat și depășit.

Your move.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.