porci moldoveni

La începutul revoluționar al vieții mele de om al muncii, am lucrat pentru o perioadă ca mecanic de mașini de plicuri, într-o fabrică de pe la Republica. Muncă decentă, relativ curat, relativ cald, foarte, foarte bine plătită, pentru că la vremea respectivă eram câțiva oameni în romaânia care știam cum funcționează o măgăoaie de aia de 30 de metri lungime, cât are o mașină de plicuri.

În fine, divaghez.
Ideea e că, în fabrică era plin de femei, care făceau absolut toate muncile posibile. Femei din zonă, de la Republica și din satele împrejmuitoare. Salariile lor erau mizere, salarii de femei, într-o românie unde nu există nici acum egalitate socială între oameni și femei, darămite atunci. Dar veneau, zi de zi, de la ora 6 și munceau de le săreau ochii.

În timp, am ajuns să le cunosc. Desigur, mie îmi miroseau a catrință, dar ele mă priveau ca pe copilul lor, toate fiind de gen 30-35 de ani, cu copii de la 1 an la 18 ani, adică cumva de vârsta mea aproape, care aveam 19. MILFE, mai exact. Învățasem că pe Carmen o mai bate bărbatsu, că pe Bebe vine și o ia de la muncă în fiecare zi pentru că e gelos, că Scândurica a pierdut un copil recent și de aia plânge zi de zi, încontinuu.

Ce aveau în comun toate femeile acestea?
Niciunul din bărbații lor nu munceau. Toți stăteau acasă și așteptau să găsească un loc de muncă plătit mai bine, că de, sunt bărbați, trebuie să întrețină o familie, nu au cum să facă asta din salarii mici. Iar unii tot așteptau să își întrețină familiile de câțiva ani, chiar. Între timp, consumau diverse tării de pufoaică la barurile sătești și își povesteau unul altuia cât de buni sunt și cum vor rupe norma, când vor găsi ceva de muncă.

Iar femeile lor se ofileau zi de zi în fabrică, împărțite între munca de 10 ore în picioare, spălat, călcat, mâncare, curat, luat și dus copii de la grădinițe, creșe și școli, absolut totul.

Am scris asta ca amintire amară, legat de articolul cu moldovenii care nu vor să muncească, pentru că salariul e doar de 1000 de lei plus bonuri de masă, calculând ei, undeva, în capul lor aburit de alcool, că ar merita minim 2000 lunar.

Știți, desigur, cine muncește de fapt în familiile acelea, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.