elena udrea

În manualul comunistului rus, cel în care se învață cum se aplică comunismul într-o țară nou cucerită, fără glumă, există un capitol dedicat soției liderului vizionar. Pentru că toți liderii comuniști sunt automat vizionari, oameni de partid și stat, de mare tărie morală, caracter, viziune și…și ce mai au ei acolo.

Un rol bine determinat în ecuația liderului vizionar este soția liderului vizionar. Într-un mod foarte macchiavelic, ea devine țapul ispășitor pentru tot ce se întâmplă rău în țară. I se acordă o funcție onorifică, este numită cabinetul 2 și, prin toate mijloacele de diseminare a informației, se aduce la cunoștința populației că are o influență majoră în guvernarea țării.

Astfel, soția vizionară devine vinovată pentru toate lucrurile rele care se petrec. Foamete, arestări, securitate, totul este atât de grav doar pentru că este ordonat de către soție. Liderul nu este informat de problemele poporului, pentru că, dacă ar ști, acestea nu s-ar întâmpla.

Nu sunt basme. Lucrurile acestea sunt verificabile într-un orizont temporal foarte apropiat. Elena Ceaușescu e cel mai apropiat exemplu, care are inclusiv referințe clare. Eu, deși eram destul de mic, îmi amintesc vivid existența acestui tip de discuții în familie, cu “Ea e de vină, el nici nu știe ce face jigodia“. Astfel, Elena, dintr-o dătătoare cu sapa, a fost transformată în academician de renume mondial, doctor honoris causa la tot felul de universități, unele chiar de prestigiu, i s-au creeat cercetări valoroase în industria polimerilor, pentru a se da o aură de credibilitate prezenței ei pe scena politică.

Acest rol de soție/parteneră a liderului vizionar mi-a sărit în ochi astăzi, citind despre aberațiile spuse de elena udrea, în fața parlamentului. Despre cum nu există foehn în arestul poliției și nu și-a putut usca părul, despre cum a trebuit să poarte un sutien folosit, toate imbecilitățile acelea care sar în ochi prin prostia fenomenală. Cum motivează un parlamentar de ce nu vrea să fie arestat. Că nu are foehn în celulă.

Mi se părea absurd. Era imposibil, în mintea mea, ca Udrea, eminența cenușie a perioadei băsescu, să fie atât de imbecilă. Nu ai cum să fii atât de izbitor de proastă și să fi fost în pozițiile politice ocupate de Udrea.

Și atunci am realizat. De fapt, Udrea a jucat rolul de parteneră a liderului neînfricat, pentru că Maria Băsescu nu ar fi putut intra într-un asemenea rol. Rolul ei, foarte clar, a fost de a fi paratrăsnetul acțiunilor liderului neînfricat. Ea, întotdeauna, a fost de vină pentru toate lucrurile rele, furturi, Dalli, licitații, frunză, minister, Bute, Microsoft, totul.

Practic, acum Elena Udrea are soarta Elenei Ceaușescu, doar că nu e împușcată, din păcate. Amândouă, două analfabete care suferă de pe urma acțiunilor partenerilor de viață, practic fără vreo vină inițială, ci doar împinse către putere de către cei care cu adevărat sunt de vină, iar acum își mănâncă liniștiți pensioara în Vila Lac 10.

La mulți ani, Elena!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.