Scris de colegul nostru Mихаи

Klaus-Iohannis-Presedinte

Cum se fu*e-n gură o țară?

 

Prin lege.

 

Avem o gașcă de băeți care, pe de o parte, impun respectarea legii iar pe de cealaltă parte își arogă facerea ei. Chiar dacă drept de inițiativă legislativă ar avea, în anumite condiții, și cetățenii, știe cineva vreo lege făcuta de alții decât de parlamentari/ guvern? Exact.

 

Legea, oricare ar fi ea, are o introducere. Așa numita „expunere de motive”, în care inițiatorul zice niște chestii în sensul de „uite care este situația, consider că pentru a o îndrepta/ îmbunătăți, să aplicăm următorul text de lege”.

 

Am luat, la plesneală, de pe site-ul cdep.ro, câteva expuneri de motive ale unor proiecte de lege aflate în mațele legiuitorului.

 

De exemplu, expunerea de motive privind propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr 289/ 2002 privind perdelele forestiere de protecție. (www.cdep.ro/proiecte/2015/100/70/6/em196.pdf ). E o compunere care, chipurile, ar trebui să justifice înființarea perdelelor forestiere de protecție a terenurilor agricole, că „e o necesitate pentru geosistemul mediului înconjurător românesc” [ mu*e, mă ] și pentru a „lăsa moștenire urmașilor noștri aurul verde, care devine din ce în ce mai rar”. [ bleah. ]

 

Avem acum perdele forestiere? Câte, cu ce suprafețe, unde, pe ce trasee. Hărți, tabele, defalcări pe județe, drumuri naționale, județene, comunale. Vreau să știu dacă și dacă da câte șosele  au stânga dreapta terenuri proprietare privată sau de stat, ca să îmi dau seama de necesarul de teren. Nema. O compunere proastă și atât.

 

Alt proiect de lege, privind accesul la resursa de lemn pentru firmele mici și mijlocii. Expunerea de motive zice că „numai în județul Suceava, în zona de munte, peste 3.300 de familii își asigură traiul zilnic de pe urma valorificarii fondului forestier”. Inițiatorii ne mai informează că, tot în județul Suceava, sunt peste 164 ( câtă precizie!) firme mici și mijlocii care asigură 1700 locuri de muncă, din lemne. Apoteotic, expunerea de motive se încheie cu „ … prelucrarea lemnului este o ocupație de bază cu un important impact social asigurând veniturile necesare a peste 40% dintre familii”. E vorba de mediul rural „cu pondere zone cu păduri”. Textul e aici: www.cdep.ro/proiecte/2015/000/50/2/em68.pdf

 

Nasol. Doi parlamentari de Suceava s-au documentat ( părerea mea, incomplet ) și, în temeiul situației dintr-un județ, vor să dea o lege valabilă peste tot. Așa ceva nu se face. În plus, încearcă o șmecherie cu statisticile. 3300 de familii din câte familii? 1700 de locuri de muncă din câte locuri de muncă? Firmele mici și mijlocii au cifra de afacere de cât? Au adus la buget taxe și impozite de cât? Nu știm dar avem elan scriitoricesc. Compunere de-a șasea, trimestrul doi.

 

Ca să râdem și mai vârtos, uite aici miezul: www.cdep.ro/proiecte/2015/000/40/4/em39.pdf

Este expunerea de motive a proiectului de lege privind combaterea și prevenirtea actelor cu caracter pedofil. Va fi valabilă în România. Problema e că îmi povestesc despre castrarea chimică în America, în Polonia, mai povestesc ceva despre niște vorbe de la psihologi și atât. Nu îmi spun care este situația aici, unde vor să aplice. Nu spun câți pedofili au fost prinși anul trecut, câți acum trei ani și câți acum 8 ani. Poate tipii nici nu știu câți au fost prinși. Câți sunt români, câți sunt străini. N-avem, firește, nimic despre statistica victimelor, dacă-s din urban/ rural, etc. Plm … Cei 27 de semnatari iau lunar, la un loc, mai mult de 30.000 de euro salariu ca să … semneze compuneri. Când nu chiulesc.

 

Revenind la faza cu pădurile, stârnită de Robințel via Arhi.

 

Aici e expunerea de motive a legii de la care a plecat zâzania. (www.cdep.ro/proiecte/2014/400/30/6/em436.pdf )

Înteleg că România are 6,15 milioane hectare de padure. Unde le are, bre? Câte din ele, de exemplu, nu sunt în rezervații naturale?  Câte-s ale statului, câte-s ale pulimii, câte-s ale, wow, Bisericii? Defalcat, pe suprafețe/ specii/ tip de proprietar, câte proprietăți de pădure de brad sunt in loturi de sub 10 hectare? Câte sunt în loturi cu 15-20, peste 20, sub 100 de hectare? Și de fag?

 

Știe cineva nu câte hectare de pădure avem ci câți metri cubi de lemn avem în pădurile astea? Ce ar face ăștia de la Romsilva decât să numere, estimeze, socotească? De fond forestier, zic, nu de șpăgi. Nu se poate să nu se poata calcula, fie și cu +/- 10%, câți metri cubi de stejar ar fi în pădurile din Ialomița. ( glumă ).

Băi, la ambiție, numeri plopii din satelit! Dar băietii nu spun, nu își pun problema, nu contează. Ba contează, băăăăăă!

 

Mai e o informație interesantă: micii proprietari dețin 5.000.000 de hectare. ( încă o dată: câți mici proprietari sunt? ). Robințel zicea ca ar fi vorba trei milioane de hectare retrocedate, adică inclusiv marilor proprietari. Hmmm … Robințel, ori tu nu ți-ai făcut temele, ori ăia nu și le-au făcut pe-ale lor.

 

Mai la vale, în secțiunea a treia:

*Impact macroeconomic: „Proiectul nu se referă la acest subiect.” Rili?!?!

*Impact social: „Are un impact social întrucât va crea locuri de muncă.” Așa. Și cam câte locuri de muncă? Multe? În cazul asta, are impact macroeconomic și îl marchezi. Puține? Atunci de ce o mai faci?

 

Deci, lista de probleme:

 

  1. Noi nu dezbatem public legislatie ci relatări de presă despre declarații politice despre legislație. Trăncănim, cam aiurea, pe cai verzi, nu pe materialul clientului.

 

  1. Nimeni nu vorbește despre corpul experților parlamentari, aflat la dispoziția parlamentarilor care fac legi. Ăștia joacă buleandra, visează chestii, pun pe hârtie și nu documentează. Și nu pun pe nimeni să documenteze. Sau, dacă o fac, ascund documentația, că nu le convine. Sau nici nu are cine să le facă documentarea, pentru că ce oameni au acolo freacă duda, umblă după șpârle sau sunt proști și nu știu nici măcar că sunt proști.

 

Iar la Parlament și la cabinetele parlamentare sunt angajați potop de inși care fac ce? Că uite:

www.mediafax.ro/politic/exclusiv-parlamentarii-au-2-265-de-angajati-pentru-care-deconteaza-peste-3-milioane-de-lei-lunar-lista-completa-a-parlamentarilor-si-a-numarului-de-angajati-11689769

și ăștia sunt doar cei de la cabinetele parlamentare.

 

  1. Patria nu are baze de date. N-are. Statistica prestează după normative care nu se pupă cu necesarul de informație necesar deciziei.

 

  1. Patria n-are presă. Și nici societate civilă care să impună chestii de genul celor scrise mai sus. Ngâ, ngâ, să moară mă’sa, să fie bine și să nu fie rău.

 

  1. IV) Tipii se poartă ca un grup de bandiți care babardesc tot ce prind. Au o singură melodie dar schimbă textu’. Un text pentru păduri, un text pentru pensii, un text pentru autostrăzi. Noi, gușteri, hingherim prin strofe și ne curge scuipat din gură când găsim un diftong nelalocul lui.

 

Băbăeți, dacă nu le piz*uim melodia n-am făcut nimic. Mâine, ei fac alt text, altă compunere, și-a luăm de la capăt.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.