E clar că în rromânia nu există o cultură economică solidă. De fapt, nu există o cultură economică punct. Oamenii nu au auzit de investiții și nu știu ce să facă cu banii. Cea mai des întâlnită investiție este depozitul bancar (hăhăhă. în sfârșit, am reușit să adunăm o sumă frumușică, i-am fi scos mai repede, dar la dobânzile alea, ne-am ținut tare). Scuzând agramatismul feroce al reclamei BCR, remarcăm că nimeni nu spune că la final, comisionul ridicare numerar și alte comisioane fac ca suma economisită să fie de fapt mai mică decât suma inițială.

Revenind la cultura economică a rromânului, o altă fațetă a sa este aceea că rromânul râde elegant când aude că ai leasing auto. Cum bă, nu ai avut tu un 14-15 000 să o iei cu banii jos? A se reține că sunt aceeași rromâni care iau credite pentru perdele și dansează pentru sine când își cumpără cea mai mare plasmă din magazin, deși ei sunt strungari-betoniști pe șantierul Bechtel.


Da, ca rromân needucat, e normal ca marea ta realizare în viață să fie o mașină luată “cu banii jos”. Dar e rentabil să plătești întotdeauna cu banii jos? Nu ar fi mai inteligent să folosești banii altora? Desigur, să plătești un preț pentru utilizarea lor, dar overall, tu să ieși pe plus?

Dar dacă banii ăia îi investești? Te bagi într-un business lucrativ profitabil? Sau de ce nu, îi investești la bursă, sau pe Forex. Dacă ai 10 000 și iei acțiuni la bursă în mod inteligent, iar peste 1 an, câștigi 50% net, adică 5000, rata ta de leasing fiind 300E, tu peste un an ai un profit net de 1400E, ai mașină, ai și bani. Simplu, nu? Și aici nu vorbim de tranzacții speculative, de grafice falcon sau mai știu eu ce. Ci doar de o investiție sănătoasă, pe un brand puternic, cu tendințe de creștere.

Oare corporațiile mari nu ar avea bani cash să plătească flotele de mașini pentru angajați? Probabil că s-ar găsi 1 milion doua pentru un lot de Forduri Focus. Să ne gândim adânc de ce totuși e preferat leasingul.

Între timp, chibițăm inteligent pe margine, desigur, totalmente rupți în fund.
Dar când a împiedicat vreodată asta pe vreun rromân să își dea cu părerea?

Păi noi de la Ștefan ne tragem, bă. Iar Ștefan nu juca la bursă.
Deci nici noi.

PS: Desigur, aici vorbim de achizițiile care în timp te ajută să faci bani, nu de cei care își cumpără mașină scumpă, mănâncă cartofi cu ceapă și lucreză badigarzi la metro. Vom discuta altădată despre achiziționarea de statut social.

PS2. Pentru imbecilii care deja aglomerează spamul. Aceasta nu este o lecție de economie, ci de bun simț.
Trăiește și lasă să trăiască

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.