Unul din motivele pentru care blogurile ar trebui interzise este mimarea exerciţiului de a fi specialist în ceva. Lăsăm la o parte bloggerii care se pricep la orice şi dau sfaturi despre toate, ei sunt în general inofensivi. Mă refer la cei ce se consideră economişti şi exprimă păreri aşa zis pertinente, pe care o grămadă de fraieri le înghit pe nemestecate.

Ultimul apărut în branşă este un anume Cristian Orgonaş, care se consideră mare specialist în economie şi ninja în exceluri. El şi un anume Renderman sunt tata lor la executat exceluri inteligente, din care tot poporul va realiza umil că e prost şi că economia se adresează doar celor iniţiaţi.

Care e ultima prostie debitată de mr.Orgonaş?

Acum, guvernului i-a ajuns funia la gat, astfel ca multe dintre ajutoarele sociale vor disparea sau vor fi reduse. Printre acestea – anularea subventionarii gigacaloriei, ceea ce inseamna ca in multe orase, costul intretinerii se va dubla.
Privind la rece situatia, decizia este una corecta. Va fi insa dificil de stabilit nivelul maxim al venitului de la care nu se va mai acorda subventia, fiind posibil ca unii dintre cei care au venituri mai mari decat pragul maxim sa nu isi mai poata plati intretinerea.
In acest context, trebuie sa intelegem un lucru – nu este obligatoriu sa stai la oras. Cunosc doua familii de pensionari care si-au vandut locuintele si s-au mutat la tara pentru ca nu mai faceau fata cheltuielilor.

Nu-i aşa, o aserţiune corectă, plină de miez, în care sunt blamaţi nemernicii care încasau ajutoare de la stat.
Staţi, nu vă repeziţi. În principiu ideea eliminării subvenţiilor e corectă şi normală. DOAR CĂ mr. Orgonaş nu ştie sau se preface că nu ştie de unele lucruri

În toate oraşele ţării eşti obligat să fii branşat la sistemul de încălzire centrală. Da, teoretic ţi se permite debranşarea, dar, pe lângă aprobarea directorului zonal RADET ai nevoie de aprobarea asociaţiei de locatari şi a TUTUROR VECINILOR. De exemplu la mama pe scară sunt 90 de apartamente. E interesant să încerci să iei semnături şi date de buletin de la toţi. Iar aprobarea directorului de la RADET vine doar dacă eşti în a 8-a zi a echinocţiului de toamnă, în jurul orei 13.32, pe un cer fără nori. Altfel nu se aprobă.

Domnul Sorin Oprescu doreşte să introducă hotărârea municipalităţii de a obliga pe toţi cei care au fost destul de deştepţi să se debranşeze de la încălzirea centrală, să se rebranşeze la loc, pentru a privatiza RADET-ul. Ce libertăţi cetăţeneşti, ce legea concurenţei, ce drept la alegere? Nimic, trebuie să te încălzeşti la sistemul central. Contează că eu doresc de exemplu să mă încălzsc, PE PROPRIETATEA MEA, cu energie electrică? Glume.

Sistemul central de încălzire este în paragină. Ţevile sunt sparte, ruginite, nu există izolare, nu există nimic. În apartamente se livrează agent termic la 50 de grade, dar se tarifează 90. Pierderile de apă sunt facturate asociaţiilor de proprietari, care le bagă în cota de întreţinere, nediscriminatoriu. Nu contează ce arată contorul tău de încălzire, ci contorul de la radet. Nu vreau să vă mai explic ce vafe Apa Nova, că leşinaţi. Trăiască privatizarea cu 1 leu.

Da, oamenii primeau subvenţii de la stat. Dar acele subvenţii nu sunt decât returnarea a unei mici părţi a sumelor încasate ilegal de sistemele centralizate prost întreţinute, prost gestionate.
Se uită cu obstinaţie în această guvernare de tristă amintire că, după ultimele calcule, totuşi trăiam într-o democraţie, unde se garantează proprietatea privată, dreptul de a alege, dreptul de a trăi sau de a muri, de bunăvoie şi nesilit de nimeni. Iar faptul că sunt obligat să aleg o firmă pentru că aşa vrea miraculosul stat nu este ceva democratic.

Ce se va întâmpla acum? Pierderile regiei de stat RADET nu vor mai fi acoperite de către acelaşi stat care nu se îngrijeşte de nimic, ci vor fi acoperite de către asociaţiile de proprietari, doar că la costuri de 3 ori mai mari.

Aşa că, domnu` specialist Orgonaş, ce părere aţi avea dumneavoastră dacă v-aţi da cu părerea despre recolta de grâu la hectar din Papua Noua Guinee şi ne-aţi lăsa pe noi ăştia umilii cu durerea noastră?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.