Scris de Griveea

Am observat o problema in tara asta. Controlul medical de rutina pe care nimeni nu-l face.
Vad in jur oameni bolnavi care afla asta cand e prea tarziu. Nimeni nu da importanta simptomelor minore de inceput. Durere? Trece..e normal. Tuse? Tot omu’ tuseste.

Si asa urmeaza..
Cancerul de col uterin. De ce? Pentru ca nu s-a facut un control ginecologic de 20 de ani. Ca vezi doamne e rusinos. Test Papanicolau? Ce-i ala?
Paradontoza. De ce? Pentru ca in Romania mersul la dentist e inca un lux.
Cancer de piele? Cine merge la dermatolog sa-i vada alunitele? Dar nu uitam sa ne bronzam. Cat mai negri cat mai bine.
Accident vascular cerebral? Romania e in top.

Am 22 de ani si m-am decis sa fac cateva controale de rutina. Nu ma consider bolnava. Am doar urticarie de ani de zile si forma usoara de astm.
Am fost la medicul de familie degeaba. Nu ma baga in seama. Daca ma mai tin pe picioare is bine. Nu m-a consultat de cand am avut varicela la 5 ani.
In rest stie sa scrie adeverinte si motivari pentru scoala.

Merg sa fac programare la ginecologie pentru ecografie, control de rutina, asa macar o data in viata. Asistenta se stramba, ma intreaba daca e urgent, daca ma doare ceva. Nu pricepe de ce vreau eu control.

Asa de greu e de inteles ca vreau sa-mi verific starea de sanatate? Platesc cat costa si gata. Ma deranjeaza mirarea asta a doctorilor cand aud de control “numai asa”.

Educatie medicala lipseste la noi.
Iar medicii sa fie medici si nu doar purtatori de stampile si adeverinte.

Deocamdata sunt in cautare de medic de familie care se implica si care asculta ce au de spus oamenii.

De ce in Romania bolile se descopera prea tarziu? Vreau control periodic. Si daca se poate obligat prin lege pentru toata lumea.
Asa se pot descoperi din timp bolile si se pot trata.
Nu mai vreau o tara bolnava si ignoranta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.