Preocuparea mea pentru sănătate a atins un nou nivel pentru că, într-o conjunctură favorabilă arhiblogului, am aflat despre trigliceride, care sunt la fel de importante pe cât de serios le sună numele.

trigliceride

Din păcate, multă lume nu a auzit de ele, de rolul lor în organismul uman și cât de periculoase pot deveni în momentul în care depășesc limita de 150 de mg/dl. Tocmai aici intervine Misiunea 150, care își propune să încurajeze informarea, testarea şi tratarea hipetrigliceridemiei (creșterea valorilor trigliceridelor – HTG) și să promoveze un stil de viață sănătos

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt un tip de grasimi care circula in sange.
Surplusul de calorii rezultat in urma procesului de digestie se depozitează în celulele grase ale corpului sub formă de trigliceride pentru a fi cosumat mai târziu. Caloriile respective provin în special din carbohidrați și din grăsimi saturate, iar organismul apelează la ele pentru a asigura energia necesară organismului în perioada dintre mesele zilei.

Ce este hipertrigliceridemia (HTG)

Hipertriglicemia apare în momentul în care nivelul trigliceridelor din sânge depășește valoarea de 150 mg/dl, de aici și numele Misiunii 150. Persoanele care consumă mai multe calorii decât ard se confruntă de regulă cu această creștere de trigliceride în sânge.

Care sunt riscurile HTG

“Excesul de trigliceride poate face ca peretele interior al vaselor de sânge să fie îmbrăcat cu grăsime. Aceste depozite (sau plăci de grăsime = ateroscleroză) îngustează spațiul prin care curge sângele în vasele sanguine, astfel că, mai puțin sânge ajunge la țesuturi. Cu alte cuvinte, hipertrigliceridemia creşte riscul cardiovascular, putând genera infarct sau accidente vasculare cerebrale.”

Pe lângă pericolele expuse în citatul de mai sus, pe care l-am redat integral ca să nu îi diluez mesajul destul de îngrijorător, hipertriglicemia poate cauza pancreatită, diabet zaharat de tip 2, boli de inimă, ficat gras non-alcoolic și chiar și demență, din simplul motiv că trigliceridele pot afecta vasele de sânge de la nivelul creierului, determinând acumularea unei proteine toxice numite amyloid.

Cum putem fi siguri că nu avem probleme cu trigliceridele?

În primul rând să ne facem testele de sânge (analiza de sânge pentru trigliceride costă 12 lei, iar tot profilul lipidic (colesterol, colesterol HDL, LDL, trigliceride) costă 40 de lei.

În al doilea rând, să mâncăm echilibrat și să ducem o viață cât mai departe de sedentarism, ceea ce m-am apucat serios să fac în ultimul timp.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.