Acest articol e de fapt un comentariul al mult stimatului Jordan, care își onorează astfel trecerea în rândul celor cu peste 1000 de comentarii pe arhiblog.

Nu am nimic de castigat din asta. Absolut nimic (din nefericire, nu ma plateste nimeni pentru ce scriu pe net). Sunt om casatorit, cu studii afara, cu doi copii, care a lucrat exclusiv la privat, cu venituri suficiente sa-mi permit sa ma tratez afara daca apar probleme de sanatate usoare spre medii, sa-mi permit sa-mi dau copiii la gradinite / scoli private etc. Nu-mi iese nimic din asta, deci sunt motivate exclusive de interesul colectiv al nostru ca popor, si mai mult al altora decat al meu, cand spun urmatoarele.

STATUL NU POATE EXPLOATA PROFITABIL NIMIC!

Ba’ da vreau sa fiu bine inteles – NIMIC. Daca gaseste statul o gramada de aur care trebuie doar topita si turnata in forme (Oltchim, Petrom, CFR Marfa) si se asigura ca nimeni n-are dreptul sa toarne aur in forme decat el, statul roman (Posta Romana, TAROM, CFR Calatori) si poate stabili pretul pe care-l vrea el pentru aur turnat in forme (TAROM, CFR Marfa, CFR Calatori) si e o cerere de aur turnat in forme de nu poate fi satisfacuta niciodata (Oltchim, Petrom, TAROM, CFR Calatori), trebuie doar sa torni si vin cumparatorii la tine la usa sa cumpere la ce pret vrei tu (Oltchim, Petrom, Posta Romana), statul va face asta:

1. Investitii de 100 de milioane intr-o masinarie veche, resapata de turnat aur in forme.

2. Directorul companiei de stat va castiga incredibil de mult, dar nu-i va fi destul si va face un SRL care va incheia un contract de consultanta cu compania pentru management si expertiza re turnat aur in forme, la o valoare imensa.

3. Oamenii din consiliul de administratie de la compania de stat vor castiga imens dar vor si face 10 SRL-uri care vor incheia contracte de catering – sandwich la pret de scoici -, transport – autobuze la pret de limuzina – etc cu compania de stat, pe termen de 130 de ani si cu penalitati incredibile in caz de terminare intempestiva.

4. La compania de stat vor fi angajati 1300 de oameni, desi e nevoie doar de 135. Contractul colectiv de munca va prevede ca, in cazul concedierilor dupa privatizare, fiecare salariat concediat va primi 100 salarii (medii pe economie, nu ale lor) compensatorii.

5. Compania va avea pierderi intr-una. Comenzile vor veni dar vor fi neonorate la termen, ducand la penalitati, aurul se va fura si verighetele facute cu material de gablonturi se vor comporta ca niste gablonturi ordinare in 10 zile de purtat etc. Pentru ca nah, e companie de stat si trebuie tinuta, ca doar depinde o intreaga localitate de ea, va primi ajutoare peste ajutoare in varii forme – tarife preferentiale la energie, iertare de datorii, necalculare penalitati la impozitele neplatite ever si tot ce mai vreti voi. Mai mult, ca sa acopere pierderile, pretul va fi imens, ducand la disparitia unora dintre clienti.

6. In 10-20 de ani compania o sa ajunga o epava. Aurul? Aurul e in mare parte inca acolo, neturnat in forme. Statul va incerca privatizarea companiei ca nu vor mai fi premise arierate si pentru un imprumut la FMI va trebui sa aratam ca suntem responsabili dpdv fiscal, vor veni 3 investitori de mana a doua, ca primii nu se baga la companii toxice de genul asta, respectivii investitori vor ajunge rapid la concluzia ca nu se stie ce detine compania aia – terenuri, cladiri etc – ca doar nimeni nu s-a obosit, fiind companie de stat, sa le inscrie in CF, ca are drept de turnare a aurului in forme dar ca aurul valoreaza 100 milioane si datoriile companiei – care nu va fi iertata de ele decat foarte greu, asa sunt regulile ajutorului de stat – si obligatiile fata de banci, angajati etc sunt toate cam 200 milioane si va oferi, cu conditia iertarii de datorii catre stat, 30 de milioane.

7. In momentul acela toti tampitii vor izbucni (Oltchim, CFR Marfa): NOI NE VINDEM BOGATIILE PE NIMIC. ASTIA FURA. ACOLO E AVERE, E AURUL NOSTRU!!!!! NOI PUTEM MAI BINE, DECAT SA-L DAM MAI BINE-L TINEM!!!!! HOTIIIIIIII!!!!!

Asa a fost mereu, asa va fi mereu.
Petrom – 1 milion pierdere / zi cat era la stat, 2 milioane profit / zi la privat. Ah, si aia sunt atenti cu mediul, ca daca nu amenda….si SINGURUL LUCRU la care statul e bun e sa dea amenzi.

Sa vedeti voi in 4-5 ani post-vanzare cum va merge treaba la Oltchim / CFR Marfa.

Îmi voi face un obicei din a transforma cele mai bune comentarii, în articole. Meritați, unii dintre voi, cu adevărat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.