YoungElmer

Încerc să scriu acest articol evitând sintagma aceea binecunoscută, cu care fac spam toți newbeeșii în domeniu care își fac un site și gata, primele articole sunt despre cum să faci trafic, cum să ai comentarii sau cum să faci finanțe. Pentru că e o idee care nu vreau să ajungă în derizoriu și să se piardă în avalanșa de mizerii cu care este umplut internetul.

Am impresia că s-a dat recent pe tv ceva emisiune despre situri personale, pentru că, după multă vreme, au reînceput mailurile în care sunt rugat respectuos să explic cum reușesc eu să mă finanțez din scris, care sunt metodele, contactele etc. Și mai haioase sunt cele în care mi se explică faptul că e un site făcut pe genunchi, nu prea are conținut, dar dacă va face bani, cerurile se vor rupe de content de calitate, pentru blagoslovit userul.

Copii, nu o să faceți bani. Vă spun cu sinceritate și fără nici o jenă. Și nu pentru că nu munciți. Poate chiar ați munci, dacă vi s-ar da ocazia. Sau poate chiar scrieți bine. Doar că nu aveți exemple pozitive.

Eroii voștri de azi, pe care îi luați exemplu când vă gândiți să faceți…finanțe, sunt niște răgălii de pișcotari. Sunt aurași fără talent la scris, sunt raluxe ieftine, care azi sunt uscate între picioare și folosesc creme cu acid hialuronic iar mâine schimbă becuri fără bon la ikea. Sunt ciubotari care din 10 articole pe prima pagină, 9 sunt despre cât de bune sunt 9 produse diferite (pardon, erau, între timp oamenii s-au lămurit cât de valoros este). Sunt fomiștii adunați de blogal, cei care se bat pentru un tricou sau o cană bitdefender (nu începeți cu chinezu, mi-e amic, are un model de business pe care îl face perfect, e treaba lui). Sunt idioți congenital ca haotik. Sunt floreacristieni sau cristianflorii, nici ei nu stiu exact sau in ce sunt specialisti. Sunt dascalesti, care ar pleca moka prin lume, pe banii altora, daca ar gasi suficienti fraieri să marce banul. Sunt baieti de piatra neamt sau vedete gen piticu, care au zis că dacă se învârt în jurul vedetelor, vedetismul se va răsfrânge și asupra lor. Hipsteri bunești, care nu au nici ce mai mică atracție spre scris. Păsărici inepte autotintitulate prințese. andreestane pricepute la iaurt, mașini și mănuși de box. sorinruși specialiști în turism, it sau avioane, nu contează. Și mulți alții.

O întreagă floră și faună.
Și știți care e problema? Că tot ce vedeți la ei e imagine. Ei NU fac bani din acest exhibitionism mediatic. Ei doar se afișează la evenimente, ingurgitează 3 chiftele, testează niște mașini/cravate/tigai și aruncă 3 cuvinte stupide pe un wordpress, lăudându-se cu oamenii pe care îi cunosc. Și atât. Nu se întrețin din scris și nici nu își imaginează cum ar putea să se întâmple asta.

Prin urmare, modelele voastre sunt greșite. Nu, nu veți face nimic cu siturile voastre. Pentru că, privind la ipochimenii de mai sus, aveți impresia că lucrurile sunt simple, sunt ușoare, finanțele apar ca ciupercile pe curul unei moldovence transhumate. Ce mare lucru să scrii niște articolașe ușoare așa, de pe net?

Greșit. Știți câte articole are Vali Petcu, până la momentul la care scriu acest articol? 18 025. Optsprezece mii douăzeci și cinci de articole. Un singur om, pe un singur site. Da, știu, mare căcat, câteva cuvinte. Voi nu sunteți în stare să aveți idei pentru 5 articole într-o săptămână, darămite pentru 5-10 articole pe zi. Desigur, mental vă simțiți superiori, e un urât netalentat, care a avut noroc.

Normal, munca unui cismaru, care face și job și scrie și crește în trafic nu e un model. Omul muncește. Cine e atât de prost să muncească? Unul ca baciu, care a investit în aparatură pentru modelul său de blogging cât nu a investit o companie de nivel mediu. sau o bogdană, care scrie, muncește și are grijă de 3 copii, totul simultan. Ori un eftimie, care scrie de la un nivel de cultură care îi permite să ia în balon orice și pe oricine. Sau un nwradu, care când face un test de produs, scrie un text de 100 000 de cuvinte, cu poze, filme și argumente, lucruri pe care jurnaliștii de pe nișa sa nici măcar nu le-au inventat încă. Da, oamenii ăștia nu sunt exemple. Pentru că ei muncesc, pentru că nu se duc la toate mizeriile de evenimente, nu se pupă bot în bot cu toate specialistele social media și, în general, nu fac nimic din ceea ce vă atrage pe voi.

De aceea strădaniile voastre sunt în van.
Știu, sunt un hater. Ca voi, dragii mei, în fiecare an sunt mii. Cei care umplu de gunoi spațiul online, văd că e degeaba și nu au nici un rezultat, se declară scârbiți și se retrag în glorie. Unii vor mai apuca să fie bloggeri acreditați pe undeva sau vor înghesui tone de linkuri de spam în comentariile de la mine sau de la zoso, juisând la oamenii care dau click pe ele și neînțelegând de ce nimeni nu se reîntoarce să le citească elucrubrațiile, nerealizand că noi anumit le permitem asta, ca să se îngroape singuri.

Vreți să trăiți din scris?
Puneți dracului mâna și munciți. Citiți și scrieți. Și aveți răbdare ani, așa cum au avut răbdare și alții.

Nu aveți răbdare?
Păcat, o să vărs o lacrimă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.