La început a venit zoso cu abonamentul său la articole speciale, pentru cititorii plătitori. Abonament cu care eu personal nu am fost de acord, din varii motive.
Desigur, următorii au fost băieții care i-au explicat lui zoso că, într-un final, de fapt el ar trebui să îi plăteacă pentru că e citit, nu invers. Deh, opinii și opinii, nu?

Arhiblog.ro există de aproape 6 ani. A strâns 300 000 de comentarii. Unele mai bune, unele mai proaste. În ultimii ani, de când a devenit un real reper în online, cetin.ro v-a trimis vouă, celor ce comentați cu link la nume, sute și mii de cititori, fără să vă ceară nimic în schimb. Niciodată. Nici abonament, nici plată. Nimic. Nici nu v-a fost cerut abonament pentru articole, nici plată pentru descărcarea pozelor de pe site, totul a rămas la fel. Cititorul are acces gratuit și total la orice articol de pe blog, fără nici o limită.

Totuși, la un moment dat, un site trebuie să încerce să își monetizeze singur măcar traficul. Bun, să plătească pentru conținut e o glumă pentru cititorul rromân. El trebuie să primească gratis totul, fără restricții. Deși poate unele articole chiar își merită banii. Sau și-ar merita banii.

Unii au avut ideea de a se pune donații. Într-o mare glumă și într-un mare test, am pus în câteva rânduri, un buton de donații în articole. Știți câți bani s-au strâns, în aproape 2 luni? 53 euro. Atât de îndatoritori sunt cititorii rromâni de bloguri. Și asta rețineți, datorită faptului că au fost vreo 3 oameni, în fața cărora mă înclin, care au donat câte 10 euro.

Și atunci, împreună cu Hary am avut ideea de a monetiza altfel, fără să cer cuiva bani pentru că mă citește. Ideea de a vinde SERVICIUL GRATUIT pe care eu, prin blogul meu, vi-l ofeream. Serviciul de a vă face reclamă siturilor voastre în comentarii, permițând ca posesorii de situri/bloguri să își pună link pe numele din semnătură. M-am gândit băi, nu e chiar așa mult să ceri cuiva 4 euro, pentru posibilitatea de a-și pune reclamă pe situl meu, nu? E chiar foarte decent, ținând cont de faptul că e unul din cele mai mari situri din rromânia.

Concluzia e următoarea.
Începând de astăzi, comentatorii care vor să aibă link sub numele din comentarii, vor trebui să își cumpere acest drept, contra a 4 euro. Consider că posibilitatea de a avea reclamă aici valorează mai mult, dar momentan nu voi cere mai mult. Pe lângă asta, comentariile plătitorilor nu vor mai fi moderate în nici un fel, indiferent de opinia exprimată. Desigur, orice imprecație anulează ce am spus mai înainte.

Pe lângă asta, există și o clasă de comentatori business, care își pot lăsa linkul/comentariul către magazinul/situl/afacerea proprie, contra a 50 Euro lunar.

Găsiți mai multe detalii aici, inclusiv linkurile necesare pentru plată.
COmentariile fără link rămân la fel de libere, nimeni nu vă interzice nimic, decât ocazional, când sunt în toane proaste, sau când opinia voastră are doar argumente ad hominem, de genul da, nu ai dreptate, de aceea mă-ta-i proastă și are cratimă.

Late edit.
O fostă prietenă scrie asta:

dojo says:

Inca un blog pe bani
Bafta oricum, este casa ta, munca ta.

Am râs, am trecut mai departe.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.