Azi, în timp ce eram în sabatical, am fost chemat de urgență la fratele meu acasă. motivul? Mă, nu prea se mai deschide calculatorul, când îi dau drumul rămâne înțepenit în fereastra de desktop inițială câteva minute, după care se deschide un pop-up care îmi zice să descarc un program care mă va ajuta să îmi protejez calculatorul de viruși.

Normal că mi-a crăpat capul, pentru că de-abia îi reparasem calculatorul, printr-o formatare, de la ultima aventură a lui prin internet (fratele meu lucrează pe vase de croazieră, nu prea are treabă cu internetul). Desigur, instalase un soft inteligent, care îi promitea wallpapere cu pești și acvarii. De data asta am renunțat la Avira, care ar fi trebuit să îi zică Bă nea, vezi că ești prost, ăsta e virus, nu te las să îl instalezi decât dacă ești autentificat ca admin (eu punându-l drept guest).

Așa că i-am pus frumusețe de bitdefender nou, care tocmai ce și-a actualizat varianta gratuită de antivirus, acum mergând smooth și soft, fără probleme.Culmea că, la scanare, mi-a găsit viruși într-un folder cu poze. Mi se pare extrem de ciudat, eu știam că nu poți camufla viruși în jpguri. Mă înșel?

Anyway, versiunea asta gratuita Bitdefender e mai buna decat celelalte, nu e nici shareware nici nagware, nu te deranjeaza ci doar te protejeaza in liniste. (nagware = Software or programming that routinely issues a pop-up window or other form of visual interface asking the user to register a product, purchase an application or take another form of action.)

Bine, vorbind despre viruși, știați că macurile nu au viruși, nu? Ei bine, au. Acum o săptămână căutam ceva pe unul din siturile sigure si legale, știind că eu am mac și clar nu am ce să pățesc, pentru că nu există viruși pentru mac.

Din păcate, de a 2 a zi, prea stimabilul meu mac a început să scârțâie. Procesorul stătea în 100% (bine, la asta contribuia din plin și Firefox ultima versiune, care e un jaf. La fel e și Chrome, mulțumesc, hispterilor), nu mai reușeam să deschid unele programe, am descoperit niște ip-uri interesante în hosts și, faza cea mai nasoală, nu mai putea folosi applestore pentru iMac, pentru că îmi apărea acolo un alt user, ceva gen tommy33, care îmi cerea să îmi updatez programele. Trist, vă spun.

Așa că am fost forțat practic să renunț, pentru a 2 a oară, la OSX Snow Leopard și să îmi pun OSX Lion, pe o formatare curată (care nu știu cum se face în mac, așa că mi-am făcut 2 partiții goale) și, pentru prima dată de când mi-am luat iMacul, mi-am instalat și antivirus, desigur, Bitdefenderul pentru Mac, prin bunătatea exagerată a celor de la Bitdefender. Până acum merge bine, nu simt diferențe sau îngreunare de sistem, dar nu am cum să îmi dau seama prea bine, având în vedere că nu m-am mai confruntat cu viruși de mac.

Despre OSX Lion, numai de bine. De când l-am pus pe curat și l-am setat cât de cât, acum se mișcă foarte curat.
Dacă nu ar fi firefox și flash pluginul…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.